La classe dels Cocos, Escoleta Can Cantó (Promoció 2011/2012)

dilluns, 21 de maig del 2012

La nostra classe fa olor a Lavanda!


JUSTIFICACIÓ 

Aprofitant la sortida a l’hort de Can Tomeu, he dissenyat una proposta per realitzar amb els infants; elaborar colònia natural! D’aquesta manera, l’activitat cobra un gran sentit i significat pels més petits, ja que són ells mateixos qui han exercit com a agents actius del seu procés d’aprenentatge. Aquesta ha estat una vivència lúdica i dinàmica, en la que han recol·lectat la flor de Lavanda, separat els pètals del tall, esmicolat la flor, ficat la part resultant dins el pot de vidre, afegit l’alcohol i remogut la solució dia rere dia. Per tant, es tracta d’una experiència rica en estímuls amb la que els infants han pogut desenvolupar moltes capacitats i habilitats que afavoriran el seu creixement integral.

A més a més, cal destacar que es tracta d’una proposta que està integrada i té correlació amb la programació d’aula, ja que tracta de complementar i ampliar l’activitat ja planificada per la qual vam visitar l’hort, lloc on vam conèixer diferents tipus de plantes entre les quals es trobava la flor de Lavanda amb la que hem elaborat el nostre perfum.  

DISSENY DE L'ACTIVITAT

Àrees implicades 
-          Àrea de coneixement de sí mateix.
-          Àrea de coneixement de l’entorn.
-          Àrea de llenguatges: comunicació i presentació.


Objectius didàctics
-          Identificar la flor de Lavanda.
-          Diferenciar entre tall i pètal.
-          Desenvolupar les habilitats motrius fines al separar els pètals de l tall.
-          Gaudir de la vivència d’elaborar perfum natural en companyia dels seus iguals.
-           Conèixer la flor de Lavanda, i identificar la seva olor i trets característics.
-          Aprendre a elaborar perfum natural.
-          Saber diferenciar entre el tall i els pètals d’una flor.  

  
Continguts d'aprenentatge
-          Conèixer la flor de Lavanda, i identificar la seva olor i trets característics.
-          Aprendre a elaborar perfum natural.
-          Saber diferenciar entre el tall i els pètals d’una flor.  


Què faran els infants?
Els infants participaran exercint com a subjectes actius, ja que seran ells els qui elaborin la colònia. Per tant, duran a terme tot el procés d’elaboració que consisteix en  primer lloc en recol·lectat la flor de Lavanda, després separar els pètals del tall i esmicolar la flor, a continuació ficat la part resultant dins el pot de vidre i finalment remoure la solució dia rere dia. Cal destacar que les passes que exigeixen un major grau de dificultat com ara ficar l’alcohol ho farà l’educadora o alumne en pràctiques. 

Tipus d'agrupaments
Tot el grup-classe.

Formes d'intervenció docent
Abans de donar-los els materials, introduiré l’activitat tractant de relacionar el sentit d’aquesta amb la sortida que fam fer el dia anterior a l’hort. Així doncs, els recordaré que vam estar agafant la flor de Lavanda i els mostraré tota la que vam recollir. Durant la proposta, estaré disponible per ajudar-los a superar reptes o possibles dificultat tot i mostrar-los-hi com ho han de fer, i acompanyant-los en el seu procés d’aprenentatge.  

Material emprat
-          Grans quantitats de Flor de Lavanda.
-          Varies safates.
-          Alcohol de 96º.
-          Pot de vidre hermètic.


Temps previst
Es van realitzar tres sessions:
-       La primera va ser la sortida a l’hort de Can Tomeu on els infants van recollir les flors. (20 min.)
-    La segona sessió vam experimentar i manipular amb la flor de Lavanda i recol·lectar la part necessària per fer el perfum. (45 min.)
-          La tercera sessió vam afegir l’alcohol i van remoure la solució. (15 min).  

Espais
Zona de cadires de l'aula-classe



IMPLEMENTACIÓ

En primer lloc, vam anar a un hort on els infants van gaudir d'un ambient ple d'estímuls sensorials, ja que van estar en contacte amb la natura. En aquest lloc, vam poder observar on creix la flor de Lavanda i la vam recol·lectar.




Una vegada al centre, m'encarrego de preparar la classe abans de que arribin els infants. Tot ha d'estar a punt i les seves cares a l'entrar reflectiran tota l'emoció que senten!

A continuació, tracto de fer recordar als infants la sortida que vam fer i totes les flors que van agafar per tal de fer memòria. Després d'introduir la proposta, els dono les flors de Lavanda en les safates per tal que experimentin i manipulin amb elles. Els infants són impredictibles i no dubten en demostrar-ho, ja que les han olorat, tocat, i fins i tot tastat! 


Primeres reaccions: la Sara gaudeix amb l'aroma de la flor de Lavanda. Fins i tot tanca els ull perquè sigui més íntim, més intens...


La Laia ho té clar. Ella necessita tastar-ho per conèixer les seves propietats gustatives


La Maria M. observa que la flor és de color lila, com la seva camiseta!



La ment de Walvi va una mica més enllà. Ell imagina que és una corona de flors.


El joc avança i alguns infants aprofiten els utensilis disponibles com els plats i les safates per gaudir d'accions com ara omplir i buidar.



A continuació explico el procediment per elaborar la colònia, que consisteix en separar la flor i les fulles del tall, què és la part que no serveix. Es tracta d'un procés laboriós en el que posarem a proba les nostres habilitats motrius fines, però amb una mica de paciència ho aconseguirem!



Cal destacar, que durant el procés de separació de la flor i fulles del tall, l'activitat es va veure, de sobte, interrompoda pel sòrdid crit d'un dels infants. Resulta que ha descobert una aranya que hi havia amagada entre la Lavanda! Tots els infants estan amoïnats i tenen molta por. Però llavors, la meva tutora va agafar l'animalet per mostrar-los-hi i llevar la por que havien mostrat en un primer moment. Mentre tant, jo hi vaig veure una experiència educativa fantàstica per filmar, i això és el que va pasar a continuació.


Experiències de vida amb una aranya!




Com podeu veure, els infants van poder gaudir d'aquesta experiència d'una manera plaent i la por que van mostrar en un primer moment per les aranyes, va desaparèixer per deixar pas al cant i les rialles. A la fi, tot un descobriment plagant d'emocions i aprenentatges significatius pels infants.   


Després, hem de ficar les flors dins el pot hermètic de vidre. Primer ho faig jo per mostrar-los-hi i de seguida volen participar!



Finalment, només queda ficar l'alcohol dins el pot i remoure. Tots participen d'un en un per col·laborar en aquesta experiència. És la darrera passa d'un procés amb el qual hem gaudit i aprés molt conjuntament; no només els més petits, sinó jo també! 







Per últim olorem; és una mica fort però fins i tot pareix que ja faci olor a colònia! 



AVALUACIÓ

Resposta dels infants
Tal hi com podeu veure a les imatges, els infants es van mostrar en tot moment molt participatius! Pareix que van gaudir molt manipulant i experimentant amb la flor de Lavanda, ja van fer moltes hipòtesis i qüestions que es reflectia en les seves accions i joc.

Comentari personal de l'alumne practicant
La veritat és que estic molt satisfeta amb la proposta que he dissenya i de la bona resposta que vaig tenir per part dels infants. Penso que va ser molt encertat haver aprofitat la magnífica experiències de la visita a l’hort on els infants van poder recol·lectar la flor, per després realitzar aquesta proposta d’es d’una base propera i significativa per a ells. A més amés, el fet d’haver realitzat la proposta en tres sessions diferenciades (la primera recol·lectar la flor, la segona experimentar la Lavanda i separar la flor i fulles del tall, i la tercera ficar l’alcohol), va permetre que els infants no es cansessin molt i que tots poguessin realitzar l’activitat de manera plaent i carregada de nous d’aprenentatges!   

Instruments d'avaluació
L’instrument d’avaluació, serà l’observació activa i sostinguda per tal de veure els progressos o no que fan els infants. També prendré notes de camp per tal d’anotar les hipòtesis o comentaris més significatius dels infants.   


BIBLIOGRAFIA

Cap bibliografia consultada, va ser la pàgina web Cosmeticos; perfumes naturales


Per últim, m'agradaria mostrar-vos un document que he realitzat sobre aquesta activitat, ja que formarà part de l'informe que entregarem als infants i les seves famílies al final d'aquest tercer trimestre. Aquest informe, és el document en el que les educadores mostren a les famílies totes les propostes realiztades pels seus fills durant el curs així com les imatges que narren totes les experiències viscudes.

Colònia Natural (Informe)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada