La classe dels Cocos, Escoleta Can Cantó (Promoció 2011/2012)

dilluns, 5 de març del 2012

Cançons infantils: dolça infància


Al llarg d'aquestes primeres setmanes d'estància a l'escoleta, he pogut aprenciar de manera molt més patent la importància i el paper tan fonamental que juguen les cançons infantils en el dia a dia de l'aula. És per això, que m’agradaria fer un petit comentari sobre la importància de treballar la música amb els infants.

Com ja sabem, la música és un element fonamental, ja que entre els beneficis d’aquesta pràctica, podem destacar els següents:

- Ajuda a desenvolupar l’autonomia de l’infant, ja que li ajuda a assumir la pròpia cura.
- La música té la característica d’apropar a les persones. La comunicació i relació entre les persones és més harmoniosa. Per tant, afavoreix les relacions socials.
- La música dona seguretat i confiança, ja que comparteixen un clima de confiança en que es senten segurs i compresos.
- Durant l’etapa d’alfabetització, els nens es veuen més estimulats a través de les cançons infantils perquè les síl•labes són rimades i repetitives, i van acompanyades de gestos, la qual cosa els ajuda a entendre millor el seu significat.
- La música també incideix de manera positiva en la memòria de l’infant per a l’aprenentatge d’idiomes i afavoreix el desenvolupament de la lògica en l’àrea de matemàtiques.
- Millora l’expressió corporal de l’ifant. Es produeix un major control i coordinació rítmica del cos. Per tant, millora la mobilitat i psicomotricitat de l’infant, ja que sincronitzen el moviment amb el ritme.
- Ajuda al desenvolupament intel•lectual, auditiu, sensorial, de la parla i motriu, en una etapa en la que el nen comença a expressar-se de múltiples maneres.
- Estimula les connexions del cervell, ja que l’infant es troba en un ambient ric en estímuls.
- Afavoreix la pronuncia, ja que practica el llenguatge al repetir les cançons, alhora que expandeix el seu vocabulari.
- Estimula la creativitat de l’infant, ja que els fa més sensibles a qualsevol tipus d’art.
- La música ajuda a reconèixer, expressar i gestionar les pròpies emocions i sentiments.
- És una forma lúdica d’aprendre per la qual cosa afavoreix la motivació.
- La música és un element fonamental per al desenvolupament afectiu, ja que es sol associar una cançó amb un moment afectiu.
- La música crea rutina la qual cosa és fonamental a aquestes primeres edats per a garantir la seguretat emocional de l’infant perquè els ajuda a preveure i anticipar-se al que vindrà després.
- Desenvolupa un fort vincle afectiu, la qual cosa contribueix a la seva intel•ligència emocional.

En definitiva, la música és un dels estímuls més efectius a l'hora d'afavorir l'evolució i l'aprenentatge, tant psíquic com físic, dels nens, alhora que viuen una experiència lúdica i dinàmica amb la que gaudir mentre aprenen.Per mor d’això, m’agradaria mostrar-vos un pàgina web que he trobat a Internet, que exposa tot un recull de Cançons per als Infants a càrrec de l’autora Maite Tarragó. Crec que aquesta és una pàgina que tota mestra d’infantil ha d’incloure en el seu repertori d’activitats per tal de treballar amb els infants, ja que podrà ser molt útil de cara a la nostra futura feina.

La bibliografia emprada per realitzar la ressenya és la següent:
- Guiainfantil.com
- Cosas de bebés
- webdelbebe.com
- Eduquemosenlared.com
- conmishijos.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada